Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова за изтеклите записи: Рушене на държавността

Вицепрезидентът Илияна Йотова и кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел са гости на отбелязването на Деня на Африка в столицата
Снимка: Мария Костова

Записите, на които се чуват и реплики по адрес на президента Румен Радев, станаха повод за реакция и от неговия екип.

 Вицепрезидентът Илияна Йотова определи случилото се като "рушене на държавността":

"От всичко това, което чух, в мен остава впечатление, че се готви заговор срещу българската държавност. На всякакви нива - във вътрешнополитически план и във външен. Тъй като по безпрецедентен начин са замесени имената на водещи европейски политици, председател на Европейската комисия, председател на Европейски съвет. Подобен опит да бъдат дискредитирани тези институции, включително и със заобикаляне на собствените ни европейски правила и закони, няма как да бъде неотбелязан".

„Какво означава да обсъждаш по този безпардонен начин президентската институция“, попита тя. Жалко е, една седмица живяхме с този труден политически компромис за ротационно правителство. Оказа се, че това е само фасадата, зад която са се скрили истинските намерения, каза Илияна Йотова. 

“Кандидатите за министър-председатели в лицето на госпожа Габриел и академик Денков говориха цяла седмица, че действително се мисли за стабилно правителство, което в кратки срокове да реши най-наболелите проблеми на хора. Големият отсъстващ от това, което чухме и прочетохме, са българските граждани. Там не се говори нито за бюджет, там не се говори за доходи, там не се говори за инфлация, там се говори за това как трябва да бъде завладяна страната! Жалко е! Една седмица ние живяхме с този наистина много труден политически компромис за ротационно правителство. Оказва се, че това е само фасадата, зад която са се скрили тези истински намерения”.

“Аз задавам риторичния въпрос кой се страхува от това, че мандатът не беше даден в първите 24 часа? Не мога да кажа какъв ще бъде ефектът. Има два варианта. Или двете политически сили да са толкова обвързани помежду си -там се казва едно знаменателно изречение, че г-н Борисов ще подкрепя това правителство, докато на сцената е господин Гешев. Ако те имат такива договорки, най-вероятно ще се опитат да направят кабинет на всяка цена”, допълни Йотова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова участва в празничната програма за отбелязването на Деня на Африка пред Народния театър „Иван Вазов“ в София.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна