Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ГЕРБ обсъждат политическата ситуация след изтеклите записи на Радостин Василев

Бойко Борисов и Мария Габриел на брифинг в централата на ГЕРБ - 14 май 2023 г.
Снимка: БГНЕС
Политическата ситуация, породена от огласяването на записи от заседание на "Продължаваме промяната", ще бъде обсъдена по-късно днес от Изпълнителната комисия на партия ГЕРБ. Въпросните записи пораждат напрежение сред актива на партията на фона на заявеното намерение за съвместно управление с втория мандат за кабинет.  

В предстоящото заседание ще участва и Мария Габриел, която, според договореното досега с ПП-ДБ трябва да бъде вицепремиер в първите 9 месеца на кабинет с втория мандат, след което да поеме премиерския пост от академик Николай Денков. Габриел отказа да коментира записите, в които се чуват и изказвания по неин адрес и каза, че ще обяви своята позиция на заседанието на ГЕРБ: 

"Оставете ме, ще ви бъде казано навреме, но аз сега няма да говоря. На мен ми е много важно тази Изпълнителна комисия да знаят моето мнение и моето виждане. Това смятам да направя днес".

Въпросните записи пораждат напрежение сред актива на ГЕРБ на фона на заявеното намерение за съвместно управление с втория мандат за кабинет. Според председателя на парламента Росен Желязков връщането на доверието е най-важното условие, за да бъде реализиран вторият мандат.

Пред бтв Желязков настоя да се изясни дали всичко, което се чува на изтеклия запис, е искрено или е казано само, за да се спечели доверието на ръководните органи и депутатите на "Продължаваме промяната".

Стъпките според него са две - да се смени формулата и кабинетът, излъчен с втория мандат, да е експертен, а не политически.

"Тук е изключително важна ролята на "Демократична България", защото те бяха застъпниците за експертен кабинет и нямаха никакви намерения да участват със свои представители в него.", отбеляза той.

Според Желязков втората стъпка е свързана с Мария Габриел:

"Нейната позиция в момента ще бъде като на човек, на когото са счупили доверието и това може да бъде възстановено, ако от "Продължаване промяната" ясно и категорично излязат и кажат, че при президента ще отиде Мария да получи проучвателния мандат".

Желязков беше категоричен:

"Ако не може да се възстанови доверието, тогава разбирате, че няма начин да се върви към реализация на този мандат".


От “Продължаваме промяната” изключиха възможност за промяна в постигнатата досега договореност. Пред БНР Лена Бориславова посочи, че не вижда основание от ГЕРБ да са изненадани от чутото в записа от заседанието на Националния съвет на партията, разпространен от депутата Радостин Василев.

"Едва ли колегите от ГЕРБ са очаквали, че на наше заседание, вътрешно, което е шок за цялата му парламентарна група във връзка с решението за формулировката, под която ще сме заедно с ГЕРБ в това управление, че на това заседание те ще чуят много голяма еуфория и радост от предложения ротационен принцип”.

По думите й е изключена промяна и в състава, и в реда на премиерската ротация:

“Няма как да стане. Това, че някой се е почувствал неприятно, че ние "не горим от ентусиазъм" за ротация с ГЕРБ, но мога да кажа, че подобна емоция не налага промени в това кой ще е в състава на кабинета. Имаше постигнато съгласие. Ние не можем да рестартираме преговорите от самото им начало на този етап

В нов разговор с ГЕРБ може да се влезе само, ако целите на правителството са се променили, уточни Бориславова


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени