Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мадлен Данова: България е слабо представена в Африка, а това е континентът на бъдещето

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първи фестивал на африканското кино у нас и новосъздаден африкано-карибски културен център в СУ "Св. Климент Охридски" – това са част от знаците и проявите за Деня на Африка 25 май, когато се навършиха 60 години от създаването на Африканския съюз.

"Това, с което обикновено Африка влиза в новините са събития, които са доста травмиращи – войни, конфликти, миграция, проблеми с изхранването на населението. На африканския континент живее повече от 1,5 милиарда население. Това е мисията на този център – да говори, да представя – дали като филмово, като театрално изкуство, като изложби, да представи този пъстър, многолик живот на Африка, където се говорят около 2 хиляди езика", подчерта в интервю за БНР проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии в СУ.

От 5 години в Софийския университет има специалност Африканистика, а от една година и катедра Африканистика и тихоокеански изследвания, уточни тя.

Тази година ще се проведе още работилница, посветена на африканския театър, съобщи проф. Данова. Очаква се да дойдат завършили в България нигерийци, които работят в Лондон. През есента пък ще има изложба на сенегалски художник.

По думите ѝ представянето на Африка чрез култура може да преобърне негативните представи за този континент.

Денят на Африка се отбелязва с базар на традиционни изделия и продукти пред Народния театър в София  Снимка: БТА

Запитана безвъзвратно ли са загубени връзките на България с африканските държави, които бяха силни преди 1989 г., преподавателката посочи, че една от мисиите на центъра в Софийския университет е проект за свързване с хора, завършили Софийския университет:

"Да се опитаме да издирим тези хора, доколкото е възможно, няма да са всички. Но да видим как тяхната съдба е била оформена от годините, прекарани в България. Те са нашето богатство в Африка. В момента България има много слабо представяне на африканския континент, а това е континентът на следващите десетилетия", коментира проф. Мадлен Данова в предаването "Събота 150". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени