Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна поиска от Германия ракети с голям обсег на действие "Таурус"

Ракета с голям обесг на действие Taurus
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна е поискала от Германия да й достави крилати ракети "Таурус" (Taurus), изстрелвани от въздуха оръжие и с обсег от около 500 км, заяви в събота говорител на министерството на отбраната в Берлин, съобщава Ройтерс.

Германия е получила искането преди няколко дни, каза говорителят, потвърждавайки информация на Frankfurter Allgemeine Zeitung, но отказа да предостави повече подробности или да посочи каква е вероятността Германия да достави ракетите на Украйна.

Ако достави ракетите Taurus, Германия ще последва стъпките на Великобритания, която по-рано през май стана първата страна, предоставила публично на Киев крилати ракети с голям обсег.

Досега САЩ отказват да доставят на Украйна ракети ATACMS (Армейската тактическа ракетна система) с обсег от 297 км поради опасения, че Украйна може да ги използва за удари в международно признатите граници на Русия.

От месеци Украйна настоява за този вид далекобойни оръжия, но подкрепата от западните съюзници се фокусира върху оръжия с по-малък обсег.

Taurus се произвеждат от европейския производител на ракети MBDA и имат сходни характеристики с британските Storm Shadow. Те могат да се използва за поразяване на високо оценени цели, войски или складове за гориво дълбоко зад фронтовите линии и има способността да унищожава силно укрепени цели като бункери, заровени дълбоко под земята.

Междувременно украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр заяви, че руските сили са ограничили временно атаките си в обсадения украински град Бахмут, за да се прегрупират и да извършат ротация на бойния състав.

"Вчера и днес няма активни сражения - нито в самия град, нито по фланговете, но продължава артилерийският обстрел в околностите", посочи Маляр и добави, че украинските въоръжени сили имат стабилен контрол над възвишения на север и на юг от Бахмут.



По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна