Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ замразява преговорите с ПП-ДБ за формиране на правителство

Снимка: БГНЕС

Ден след огласяването на записи от заседания на "Продължаваме промяната", днес от ГЕРБ-СДС обявиха, че замразяват преговорите с ПП-ДБ за правителство с втория мандат. Повод за това решение са изтеклите и разпространени от депутата Радостин Василев записи от заседание на Националния съвет на "Продължаваме промяната".

"Днес говорих с акад. Денков, уведомих първо него, после уведомих и колегите си: Замразяваме преговорите. Всичко си има граници. Не може да се гради демокрация на базата на лъжа".

 Това каза Мария Габриел на извънреден брифинг на ГЕРБ след свикано по спешност по-рано днес заседание на Изпълнителната комисия на партията.

"Дълго мълчах, слушах много, водех се единствено от разума и грижата за държавата. Замразяваме преговорите, всичко си има граници. Моята е, че не мога да приема демокрация да се гради на лъжа, на разклащане устоите на държавността и неспазване на фундаментални принципи на Републиката", заяви Габриел в началото на пресконференцията и добави:

"Оставям настрана лъжите по отношение на моята личност - това не е проблемът. Проблемът е, че тук може да става дума за визия и начин на управление, който е в разрез с всички европейски принципи и практики".
Според Габриел е неприемливо едно да се говори по време на преговори, а друго - навън. "Навън са лъжи! С цялата ми симпатия към стойностните хора в ПП-ДБ смятам, че това е неприемливо и към тях", каза тя.

"Второ, неприемливо е дори да има някакво съмнение, че България е параван. България не е параван, а суверенна държава. Ние имаме европейски и атлантически партньори и ние ги ценим, защото знаем, че когато отстояваш позицията си от самото начало, те те уважават. Но решенията се взимат единствено в България. Ние не можем да бъдем фасада за нечисти помисли, жажда за власт и система, подменяща устоите на държавността", посочи Габриел по време на брифинга на ГЕРБ.

Тя смята, че е неприемливо дори да се говори за политизация на администрацията. "Задавам си въпроси като: това ли е виждането как се правят избори, ако е така, смятам, че българските граждани не заслужават такова виждане. Въпрос е и какво означава "ала-бала с президента", без ясни отговори и гаранции за спазване на принципите, аз не мога да участвам под каквато и да е форма", допълни Габриел.

Според нея все още има възможност за експертно правителство, но с ясни гаранции за спазване на принципите и законите.

"Виждам, че на този етап експертно правителство продължава да има подкрепа, но на мен ми е нужна още яснота. Докато няма отговори и гаранции за спазване на тези принципи, замразяваме преговорите”, Чакам отговори, преди да се стигне до гаранции", подчерта тя.

"Има опции преди окончателно да прекратим преговорите. Те към момента са замразени, но могат да бъдат и размразени при определени условия. Извинението не трябва да е към мен, а към българския народ", каза още Мария Габриел.


От своя страна Томислав Дончев отбеляза, че ГЕРБ са направи всякакви компромиси.

“Ние компромиси направихме всякакви. Едно е компромис, обаче, друго е с твоя глас да позволиш във властта да бъде войнстващ болшевизъм. Разбирам призива към компромис, никакъв компромис не е да подкрепиш едно управление с цел демонтаж на републиката. Има огромна разлика между саможертвата и самоубийството”, каза той.

Лидерът на партията Бойко Борисов обясни колко много компромиси са направили досега от ГЕРБ-СДС и даде пример с председателите на парламента и на правна комисия, за които са се съгласили да бъдат избирани на ротация, приетите закони и върнатия първи мандат и призна, че чутото от записа му е дошло като "гръм от ясно небе" и дори в първия момент си е помислил, че "някакви мерзавци са ги подслушвали".

Затова вчера бил казал, че това няма да повлияе на решението му да бъде съставено правителство:

"Вчера сутринта, преди да чуя записите, които бяха анонсирани от Петков предната вечер, казах, че те не могат да ми повлияят на преговорите, още повече че той (Петков) каза, че са записани от българските специални служби. Това е чист "Уотъргейт" - да записваш централата на политическа партия е най-тежко нарушение в една демокрация. Само че се оказа, че не е така, и това е подтекст да се разрушат службите, стотици офицери да бъдат махнати, това означава”, добави Борисов.

“В първия момент и аз помислих, че някакви мерзавци са ги подслушвали, а то не се оказа така. Тук не става въпрос да се извинят на Мария, тя има репутация. Четейки, слушайки записа, партията в момента се бушува, ние отиваме честно с приоритети, ние това не го заслужаваме. С кое заслужаваме такова отношение? Това е, което сега ще се опитаме да го обясняваме на хората, които стоят зад нас и искрените намерения да има правителство. Ние гарантираме на всеки честно работещ служител: няма да допуснем политическо преследване, омаскаряване”, коментира още лидерът на ГЕРБ.

Борисов направи и още едно признание - че в партията му бушуват страсти, като хората са недоволни, че победителите на изборите са били "дадени" на 37 депутати.

"Срещат ме хора и ме питат защо унижавам партията. Аз обяснявам, че това е добре за държавата, да приемем бюджет. Заговорихме за конституционно мнозинство. Въпросът не е за извинение или какво си говорят там. Въпросът е в начина, по който мислят, че се управлява държавата. Ние за две години нямаме хора в службите. Не се натискаме да ставаме министри. Затова говорим за експертно правителство. Чухте какво говорят за местните избори – с техен вътрешен министър да се проведат".

"Сега трябва незабавно да се отвори темата с бюджета, понеже сега няма мнозинство и не можахме да се разберем, освен за правна комисия, да решим удължаващ бюджет ли ще има, нов ли ще е, но не можем да оставим държавата в това състояние, ще е безотговорно", посочи още Борисов.

Според лидера на ГЕРБ, България е понесла репутационна щета, дискредитирайки се пред европейските ни партньори.

Дали замразяването не означава прекратяване на преговорите за съставяне на ново редовно правителство, Борисов отговори:

"Преговорите ще бъдат размразени, ако ние видим в тях истинско желание, каквото и "Да, България" заяви - с експертно правителство за кратко време да прекараме България през кризата. Това е".

Борисов увери, че нито веднъж по време на преговорите не е бил воден разговор за неговия имунитет и припомни, че две години е бил без имунитет.

Според него, ако се стигне до връчване на трети мандат, няма да може да бъде съставено правителство и тогава изборите "ще са по-честен вариант към хората".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!