Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Сърбия Александър Вучич подаде оставка като лидер на управляващата Прогресивна партия

Президентът на Сърбия Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич подаде оставка като лидер на управляващата Прогресивна партия.

Вучич бе начело на партията от 2012 година. През миналата година неговите съпартийци спечелиха убедително парламентарните избори, но по-рано този месец попаднаха под силен обществен натиск заради масовите убийства в белградско училище и край град Младеновац.

Снощи в Белград се стекоха десетки хиляди поддръжници на Вучич не само от цяла Сърбия, но и от Косово и от Босна. Не по-малко многолюдните протести на опозицията обаче станаха ежеседмични. За днес е предвидено ново шествие с искане за оставки на шефовете на вътрешното министерство и службите, отговорни за ръста на насилието в страната.

Подавайки оставка от партийното ръководство, Вучич увери, че ще остане част от Сръбската прогресивна партия, но в същото време анонсира създаването на национално движение за, цитирам, "патриотична и успешна" Сърбия.

На мястото му начело на управляващата партия бе избран Милош Вучевич - бивш кмет на Нови Сад, а понастоящем министър на отбраната. Вучевич увери, че Вучич ще бъде "локомотивът", а Прогресивната партия - "първия вагон" на новото движение.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!