Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обвини косовските власти, САЩ и ЕС за вчерашните размирици в град Звечан

Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обвини косовските власти, Съединените щати и Европейския съюз за вчерашните размирици в северния косовски град Звечан. Обстановката от двете страни на сръбско-косовската граница остава напрегната и днес след вчерашните сблъсъци между полицията и местни сърби.

"Решително осъждаме провокативните постъпки на Прищина, които ... застрашават пряко сигурността на целия Балкански регион," заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя упрекна Вашингтон и Брюксел, че са реагирали твърде късно срещу действията на косовското правителство в общините със сръбско мнозинство.

Припомням, още вчера американският посланик в Прищина, а после и самият държавен секретар Антъни Блинкън осъдиха действията на косовския премиер Албин Курти и го предупредиха, че ще навреди на отношенията си с Вашингтон.

Курти защити действията на полицаите от вчера, когато при сблъсъците в Звечан пострадаха най-малко 15 души: "Тези, които са избрани демократично, имат правото да заемат длъжността си без да бъдат сплашвани," каза косовският премиер.

Въпросните кметове бяха избрани преди месец при избирателна активност от едва 3 процента, тъй като сръбското население на Звечан и още три общини в Северно Косово бойкотира вота.

Също снощи Съединените щати, Великобритания, Германия, Франция и Италия приканиха Прищина да "отстъпи" и да предприеме незабавни мерки за намаляване на напрежението. Призивът на петте сили бе повторен днес от говорителка на НАТО. Мироопазващата мисия на Алианса в Косово, която разполага с 3 800 войници, бди за спазването на обществения ред. от отсрещната страна на границата обаче сръбската армия също остава на "най-високо ниво на бойна готовност". Президентът Александър Вучич проведе сутринта съвещание на националния съвет за сигурност и набеляза допълнителни мерки за укрепване на отбранителните способности на Сърбия, съобщиха от президентството.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!