Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двамата кандидати за президент в Турция призоваха за последно гражданите да гласуват за тях

Снимка: БТА

Броени часове преди утрешния балотаж на президентския вот в Турция, двамата претенденти за поста - Реджеп Ердоган и Кемал Кълъчдароглу за последно призоваха гражданите на страната да гласуват за тях.

В предизборната кампания за балотажа реториката се изостри и в центъра на вниманието бяха поставени бежанците, след като преди първия тур най-много се дискутираха икономическите проблеми на Турция.

След интензивната кампания преди вота на 14 май, кампаниите на кандидатите за втория тур бяха сравнително спокойни и нямаше големи митинги. Двайсет минути преди края на възможността за агитация двамата кандидати направиха финално обръщение към избирателите.

Ердоган изрази увереност, че гражданите ще се обединят около визията "Векът на Турция", а лидерът на опозицията Кълъчдароглу привлече гласовете на националистите, като обеща да експулсира милиони сирийски бежанци.

Настоящият държавен глава го обвини в реч на омразата и заяви, че победата на Кълъчдароглу ще бъде победа за терористите.

Кандидатът на опозицията изостана на първия тур с 2,5 млн. гласа, но разликата все още може да бъде преодоляна - или от поддръжниците на ултранационалистическия кандидат Огнан, който се класира на трето място, или от осемте милиона избиратели, които не се явиха на първия тур.

Резултати от проучване на Al-Monitor сред 970 анкетирани, проведено между 19-и и 23-ти май.






По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна