Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пауза в изграждането на частна детска болница в София

Снимка: Ани Петрова

Проектът за изграждане на частна детска болница в София е сложен на пауза - инвеститорът "Търговска лига" не е уведомен за прекратяване на процедурата, но няма информация и за оценката на повторно внесените документи, която здравното министерство трябваше да направи до средата на февруари. Това научи "Хоризонт" от компанията, която през есента на миналата година обяви намерението си да построи многопрофилна болница за деца с над 400 легла.

През октомври миналата година в хода на процедура за оценка на внесения от "Търговска лига" проект и на фона на публично изразена съпротива от Националната педиатрична асоциация и неправителствени организации, здравното министерство върна документите на инвеститора с мотив, че в тях има пропуски.

Два месеца по-късно компанията внесе повторно своя проект с името "Мама и аз", който предвижда изграждане на детска болница със спешна и интензивна грижа и дейности в над 30 медицински специалности на столичния булевард "Г.М. Димитров".

Според процедурата в срок от още два месеца здравното министерство и Здравната каса трябваше да направят оценка има ли необходимост от такава болница в София, а след това Министерският съвет да одобри или откаже построяването ѝ.

От Министерството на здравеопазването не отговориха на запитването ни какво е развитието на проекта към момента, повече от три месеца след изтичане на срока за оценка. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна