Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДА "Архиви" готви законодателни промени в Закона за архивния фонд

Снимка: БГНЕС

Държавна агенция "Архиви" готви законодателни промени в Закона за архивния фонд. Те трябва да улеснят държавните учреждения да създават машинно четими документи.

Директорът на архивите доц. д-р Михаил Груев обясни все още работна група от специалисти готви промените.

"Предлагаме засилването на контрола върху институциите, свързани именно с невъзможността, особено на по-малки структури, да гарантират надеждното съхранение на документите в читаем вид. Хартията вече изчезва, хартията я дигитализираме това, което имаме като хартия. Говорим за документите, които се създават в момента и които предстоят да бъдат създадени от държавната администрация".

Сега държавните и общинските институции пазят 20 години документите, отразяващи основните дейности. След това документите, определени за постоянно запазване, се предават на Държавния архив. Често обаче тези документи не са в машинно четим формат. Михаил Груев допълни:

" Това няма директна връзка, има само косвена връзка с промяната от преминаването на цялата държавна администрация към електронен документооборот. Може би до месец ще приключим с проект за изменение и допълнение на Закона за националния архивен фонд".

Сега административните органи водят регистрите или на хартия, или в системи, които не позволяват автоматизирано предоставяне на вътрешни електронни административни услуги, отчете и Министерския съвет  в мотивите към промени в Закона за електронното управление. Освен електронизиране на част от услугите, Законопроект предвижда всички регистри да бъдат електронен вид до 31 март 2024 г. Това и други предложения чакат първо четене в пленарната зала.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени