Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция избира президент на балотаж

Висшата избирателна комисия на Турция: Изборният ден протича нормално

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и съпругата му Емине Ердоган в избирателната секция в Истанбул, 28 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Турция започна гласуването на втория тур на президентските избори. Очаква се турският президент Реджеп Тайип Ердоган гласува в Истанбул, а неговият съперник - кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу, в Анкара.  

Председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Ахмет Йенер, съобщи, че изборният процес в страната протича спокойно и безпроблемно. Йенер подчерта, че в сравнение с първия тур на президентските избори на 14 май, сега на балотажа резултатите могат да бъдат обявени по-рано.

"На изборите на 14 май участваха кандидатите и политическите партии, за това смятаме, че днес резултатите ще бъдат получени по-бързо, защото сега се състезават само кандидатите за президент." Това каза на пресконференция в Анкара, председателят на Висшата избирателна комисия на Турция Ахмет Йенер.

Кандидатът за президент  на Турция Кемал Кълъчдароглу и съпругата му Селви Кълъчдароглу гласуват в избирателна секция в Анкара, 28 май 2023 г./ЕПА/БГНЕС

На първия тур от президентските избори на 14 май по-малко от половин процент не достигна на действащия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган да спечели.

 Днес на балотажа над 64 милиона турци имат право да гласуват. Избирателните секции в страната бяха отворени в 8 ч. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна