Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избор на ректор на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"

ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"
Снимка: Здравка Маслянкова

Ректорски избори ще се проведат  във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Кандидатите са четирима. Досегашният ректор проф. Христо Бонджолов е с два последователни мандата и няма право на трети.

Изборите за ръководство на Великотърновския университет, които започват в 9,30 часа, се очаква да бъдат проблемни заради нелегитимната студентска квота от 69 представители, която е 16 % от състава на общото събрание, предупреди историкът проф. Милко Палангурски, който е един от четиримата кандидати за ректор. Освен него в ректорските избори участват досегашните двама заместник-ректори - историкът проф. Димитър Димитров и географът проф. Димитър Симеонов, четвъртият кандидат е психологът доц. Марияна Няголова. 

Изборите са съпроводени и със скандали слез изтекло заплашително съобщение от досегашния ректор проф. Бонджолов до трима от преподавателите в журналистическата катедра. 

Общото събрание, което освен ректор, ще трябва да избере и свой председател, и новите Контролен и Академичен съвет на Великотърновския университет, е от 426-има членове, а за да е легитимно, е нужен кворум от три четвърти. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!