Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 млн. евро субсидия по ПВУ за обновяване на болниците в Кипър

Държавната болница в Никозия
Снимка: Бранислава Бобанац

Нов план за субсидиране на технологичното обновяване на болниците в Кипър с цел повишаване на качеството на предлаганите от тях здравни услуги, бе обявен от здравното министерство. Подаването на заявки за участие в него започва от днес.

Безвъзмездното финансиране е на обща стойност 5 млн. евро, включени в националния План за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Модернизацията на лечебните заведения чрез осигуряването на иновативно медицинско технологично оборудване е сред основните стратегически приоритети на правителството, заяви здравният министър д-р Попи Канари.

Финансовите стимули в плана са предназначени за закупуване на нова медицинска апаратура с акцент върху цифровите технологии, която да замени остаряла техника или да покрие допълнителни нужди на болниците.

Целта е да се засили тяхната конкурентоспособност и да се гарантира, че пациентите имат достъп до качествени здравни услуги, подчерта министър Канари.

Държавните и частните болници могат да получат безвъзмездни средства за до 3 инвестиционни проекта.

Субсидията варира от 10% до 50% от разходите, като максималният ѝ размер е 300 000 евро.

Общо 74 млн. евро ще бъдат използвани за надграждане на националната здравна система чрез Плана за възстановяване и устойчивост.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна