Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНДР планира да изстреля сателит, Япония се готви за балистична ракета

Северна Корея обяви на 17 май, че е завършила първия си военен шпионски спътник, а лидерът Ким Чен-ун е одобрил последните приготовления около изстрелването.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея е информирала Япония, че до две седмици ще изстреля сателит, но Токио смята, че това може да бъде балистична ракета и затова взема предпазни мерки, предаде АФП.

Пхенян информирал бреговата охрана на Япония, че изстрелването ще бъде между 31 май и 11 юни, като първата степен на ракетата носител  ще падне във водите близо до Жълто море, Източнокитайско море и източно от остров Лусон във Филипините, каза говорител на бреговата охрана пред AFP.

Въпреки това кабинетът на министър-председателя обяви в Туитър, че Фумио Кишида е издал инструкции "относно уведомлението от Северна Корея за изстрелването на балистична ракета, която тя описва като сателит".

Той е казал на служителите да събират разузнавателна информация, да останат бдителни и да се координират тясно със съюзниците си, включително Съединените щати и Южна Корея.

Министерството на отбраната на Япония издаде заповед на военновъздушните сили за самоотбрана да унищожат всяка балистична ракета, за която е потвърдено, че е на път да падне на територията на страната. Войските ще бъдат упълномощени да използват ракети прехващачи SM-3 и ракети "Пейтриът" PAC-3, каза министерството.

"Макар и описано като изстрелване на сателит, изстрелването с помощта на технология за балистични ракети би било нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и сериозен проблем, който застрашава безопасността на хората", каза Кишида пред репортери.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна