Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин подписа закон, разрешаващ изборите в регионите с военно положение

Руският президент Владимир Путин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подписа закон, който отменя забраната за произвеждане на избори и референдуми регионите с военно положение. То беше въведено през октомври миналата година на анексираните от Русия украински територии.

Решението за произвеждането на избори ще се взема от Централната избирателна комисия по предложение на губернаторите и след консултации с министерството на отбраната и с Федералната служба за сигурност. Въвежда се забрана за предизборна агитация с използването на ресурси, достъпът до които е забранен от медийния регулатор “Роскомнадзор”. Предвижда се също така ограничаване на времето за гласуване и “други особености при подготовката и провеждането на изборите”.

Един от вносителите на законовите поправки, председателят на комитета по държавно строителство в Държавната дума Павел Крашенинников, обясни, че те ще гарантират произвеждането на избори в регионите, в които действа военно положение. Става дума за анексираните от Русия Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област в Украйна.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна