Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите в Северно Косово не стихват, 25 военни от Кейфор са ранени, както и десетки сърби

Войници на КФОР охраняват общинска сграда в град Звечан, Северно Косово, 29 май 2023 г. Сърбите в Северно Косово влязоха в сблъсъци с войски от мироопазващите сили на КФОР, ръководени от НАТО, докато се опитваха да превземат офисите на една от общините, където кметове етнически албанци заеха постовете си миналата седмица, с помощта на властите.
Снимка: БТА

Двадесет и пет военни от многонационалните сили на НАТО в Косово Кейфор (КФОР, KFOR) са били ранени по време на сблъсъци в северната част на страната, предадоха световните агенции.

Там сръбски протестиращи настояват за изтеглянето на етнически албански кметове. Новината за ранените военни съобщи Кейфор в изявление тази вечер.

Няколко военнослужещи от италианския и унгарския контингент на Кейфор са били мишена на непровокирани атаки и са били ранени, като раните им включват фрактури и изгаряния, дължащи се на експлозия на взривни устройства, се пояснява в изявлението. Атаките бяха определени от НАТО като неприемливи.

А по повод новината, че сред ранените има и италиански военни, италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че осъжда възможно най-твърдо случилото се и нарече атаката срещу военните на НАТО абсолютно неприемлива и безотговорна. "Няма да толерираме нови атаки срещу Кейфор. От фундаментално значение е да се избегнат нови едностранни действия от страна на косовските власти и всички страни незабавно да направят стъпка назад, за да се намалят напреженията", заяви Мелони.

Същевременно италианският външен министър Антонио Таяни съобщи, че сред ранените 25 военни от Кейфор 11 са италианци, от които трима са в сериозно състояние.

Протестите на сърбите в Северно Косово ще продължат и утре

Протестиращите косовски сърби в Зубин поток, Северно Косово,  които в продължение на седем часа днес останаха пред общината, обявиха, че продължават протеста си и утре, съобщи Косово онлайн, цитиран от БТА. Те казаха, че ще продължават да се събират пред сградата на общината всеки ден, докато представителите на косовската полиция и косовските специални части РОСУ не напуснат сградата на общината.

Гражданите от населените предимно със сърби общини Лепосавич, Зубин поток, Северна Митровица и Звечан в Северно Косово протестираха пред сградите на общините, в които бяха назначени албански кметове след бойкотираните от сърбите избори. 

Кейфор опита днес да разпръсне събралите се пред общината в Звечан, съобщи РТС. Използвали са сълзотворен газ и шокови бомби за прекратяване на демонстрацията. Насъбралите се хора са започнали да замерят войниците с камъни, бутилки и други предмети. Според информация на РТС в Звечан има ранени. Конфликтът се е разпространил и в други части на града.

Косовските сърби, протестиращи пред общината в Лепосавич пък подариха памперси на войниците от мироопазващата мисия на НАТО в Косово Кейфор и черни чорапи на новия албански кмет Люлзим Хетеми, както иронично казаха, че това е в знак на гостоприемство, предаде Танюг. 

По-рано днес:

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че страната му ще направи всичко възможно, за да съхрани мира в Косово. Същевременно тази вечер в телевизионно обръщение Вучич обвини косовския премиер Албин Курти, че се опитва да предизвика кръвопролитие в целия регион. По повод събитията в Звечан той заяви, че: "През последните 3 дни и сляп, и политически неграмотен би разбрал какво се готви". Сръбският президент беше категоричен, че няма намерение да влиза в конфликт с Кейфор и описа събитията така:

Местните сърби в Звечан са се събрали рано сутринта, за да изразят недоволството си от силовото вкарване в общината на избрания въпреки сръбския бойкот кмет - косовски албанец. Кейфор са се включили заедно със спецчасти на косовската полиция в блокиране на общинската администрация. Сърбите са настояли само Кейфор да останат на мястото. Натовските военни са се съгласили, но протестиращите не са се съгласили да пропуснат колите на полицаите и Кейфор са предприели силови действия, включително срещу местни политици. Тогава спецполицай започнал да стреля с огнестрелно оръжие и сърбите отвърнали с камъни и други средства.

За десетки ранени сърби съобщава кореспондентът на обществената сръбска телевизия РТС. Според Вучич пострадалите войници от Кейфор са около 40. Сръбският президент предупреди: "Започне ли да стреля албанският окупатор, ситуацията ще стане съвсем различна". Вучич отправи призив към петте западни страни-посредници по косовския въпрос - САЩ,  Великобритания, Франция, Германия и Италия:

"Ние молим страните от петорката да вразумят своето чедо, да го вразумят, защото това чедо може да предизвика такова чудо, каквото никой друг досега не е предизвиквал. Затова безкрайно ги моля да го вразумят, защото сърбите и Сърбия искат мир", заяви Александър Вучич. 

От Прищина президентката на Косово Вьоса Османи обвини Александър Вучич, че именно той дестабилизира страната ѝ.

Косовските сърби настояват за изпълнение на Брюкселското споразумение от 2013 г., според което трябва да се създаде Съюз на сръбските общини в Северно Косово.

Сърбите отказаха да вземат участие в местните избори през април и косовски албанци спечелиха изборите в четирите общини, населени предимно със сърби, при избирателна активност 3,5 процента. Сърбите призоваха косовското правителство да отстрани албанските кметове от кметствата и да допусне местните администрации, финансирани от Белград, да се върнат към задълженията си.

В петък трима от четиримата кметове бяха ескортирани до офисите си от косовската полиция, тъй като сърби протестираха пред кметствата и ги замеряха с камъни. Косовската полиция  разпръсна протестиращите със сълзотворен газ и водни оръдия. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!