Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сряда протестът за повече безопасност на пътя ще започне от столичната Съдебна палата

Тази вечер се проведе поредният 22-ри протест, съпроводен с блокада на столичния бул. "Сливница" до кръстовището с ул. "Русе", където при катастрофа загинаха Ани и Явор. Граждани и близки на загинали при катастрофи отново настояха за редица промени в законодателството, за да се ограничи войната по пътищата:

Какво очакват от институциите:

"Очакваме първо да се случат нещата, които са обещани от Столичната община, съответно от община "Илинден". Да се поставят препятствия между двете платна, тоест прегради, да се продължи съответно и от ул. "Русе" към "Орион" с поставянето на мантинела, да се пуснат насочващите лампи, които са монтирани, но вече една седмица така ли иначе не функционират.

Успоредно с това пък ще внесем втори законопроект в Народното събрание, тъй като първият частично беше разгледан и приет и някои неща бяха отхвърлени";

"Виждам, че въпреки че сме една шепа хора, които идваме всяка вечер, все пак направиха някакви промени и се взимат някакви решения. Явно има резултат. Поставиха табло, поставиха "легнал полицай" в локалното, поставиха знак. Ние почти бяхме свидетели, защото го чухме удара, беше 12 и 20 вечерта, беше ни отворен прозорецът на хора, защото той гледа натам, на жълт сигнал беше светофарът -  и това се промени, вече не го пускат на жълт след 12 часа, свети зелено- червено, което също е по-добрият вариант", разказаха участници в протеста на бул. "Сливница".

На 31 май протестът ще започне от Съдебната палата в 8:30 часа сутринта. Планират се блокади на възлови кръстовища и шествие до сградата на парламента.  Организаторите призовават всички граждани да се присъединят, за да кажат, че на войната по пътищата трябва да се сложи край. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна