Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият преглед на програмата на МВФ за Украйна проправя път за изплащане на 900 млн. долара

Мисия на Международния валутен фонд завърши първия си преглед на програмата за заеми за Украйна в размер на 15,6 млрд. долара, като страната е изпълнила необходимите условия, проправяйки пътя за изплащане на около 900 млн. долара, съобщи във вторник МВФ, предаде Ройтерс.

Екипът на Фонда също така повиши прогнозата си за икономическия растеж на Украйна през тази година до диапазон, който е изцяло в положителна територия, спрямо предишна прогноза, която беше между -3% и +1%, се посочва още в изявлението на МВФ относно прегледа на четиригодишното споразумение по Удължения механизъм за финансиране (EFF), одобрен през март.

"Очаква се по-силно възстановяване, тъй като икономиката прогресивно се адаптира към условията на война“, посочиха от МВФ. "Следователно служителите на МВФ подобриха растежа на реалния брутен вътрешен продукт (БВП) за 2023 г. до диапазон от +1 до +3$ (от предишния прогнозен диапазон между -3,% и +1%, когато EEF беше одобрен), въпреки че перспективата остава много несигурна, тъй като войната продължава".

"Персоналът на МВФ и украинските власти постигнаха споразумение на ниво персонал за първия преглед на EFF. Споразумението подлежи на одобрение от Изпълнителния съвет на МВФ, като се очаква разглеждане от Борда на Фонда през следващите седмици“, се казва в изявлението на МВФ, като се допълва, че "всички количествени критерии за изпълнение за края на април и структурни показатели до края на май бяха изпълнени".

EFF е част от глобален пакет от 115 млрд. долара за подкрепа на икономиката на Украйна, докато тя се бори с инвазията на Русия.

За да осигури непрекъсната подкрепа от МВФ, Украйна трябва да изпълни различни условия, включително стъпки за увеличаване на данъчните приходи, поддържане на стабилността на обменния курс, запазване на независимостта на централната банка и засилване на усилията за борба с корупцията.

EFF е първата голяма програма за конвенционално финансиране, одобрена от МВФ за страна, участваща в мащабна война.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна