Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Молдова президентът Радев разговаря с федералния канцлер на Австрия Нехамер

С фокус засилването на двустранното сътрудничество, охраната на външните граници на ЕС и борбата с нелегалната миграция

Радев и Нехамер в Молдова - 1 юни 2023 г.
Снимка: Прессекретариат на президента

Задълбочаването на двустранното сътрудничество между България и Австрия в редица области, както и последващо засилване на партньорството при охраната на външната граница на ЕС, борбата с нелегалната миграция и напредъкът на страната ни към Шенген, е обсъдил президентът Румен Радев с федералния канцлер Карл Нехамер, съобщават от прессекретариата на държавния глава. Радев и Нехамер са разговаряли в Молдова в рамките на срещата на върха на Европейската политическа общност, в която участват лидери от цяла Европа.

Президентът Радев е откроил реализиращия се проект за създаване в България на оперативна работна група със съдействието на Европол за борба с мощните финансови центрове в редица европейски страни, направляващи потоците на нелегалната миграция. Държавният глава е подчерта, че страната ни е отправила покана към всички заинтересовани европейски страни за участие в тази структура.

По време на срещата двамата лидери са отбелязали и задълбочаващото се търговско и икономическо сътрудничество между България и Австрия. Президентът Радев е посочил, че на проведената от него среща миналата седмица с представители на австрийски инвеститори и компании в България, са отчетени постигнатите резултати  и са набелязани перспективи за разширяване на двустранното сътрудничество.

По-рано днес президентът Радев проведе двустранни разговори и с други европейски лидери:

Държавният глава коментира и събитията у нас:
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!