Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на околната среда

| обновено на 05.06.23 в 11:28

Този ден се координира от Програмата на ООН за околната среда и се провежда ежегодно от 1974 г. насам, като се е превърнал в една от най-големите международни платформи с милиони хора от цял свят, обединени в защита на планетата. С участието на над 150 държави, този международен ден на ООН ангажира правителствата, частния сектор, гражданското общество, училища, известни личности, градове и общности, като повишава осведомеността и отбелязва действията за опазване на околната среда.

На 5 юни 2021 г. стартира Десетилетието на ООН за възстановяване на екосистемите (2021–2030 г.) – глобална инициатива за възстановяване на връзката между хората и природата. Целта е инициативата да получи подкрепа от милиони хора, от политици, учени и инвеститори.

Следващите 10 години ще имат най-голямо значение за предотвратяване на катастрофалните промени. До 2030 г. трябва да се намалят чувствително емисиите на парникови газове, да се направят решаващи стъпки за премахване на бедността, в борбата с болестите, опазването на биологичното разнообразие и връщането на деградиралите екосистеми към живот.

По публикацията работи: Стоян Терзиев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!