Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариян Събев: Може да се стигне и до засичането на другия брат Галев

"Шенген не се отдалечава, но не предприемаме кой знае какви действия за приближаването към него"

"Братя Галеви" - Ангел Христов (вляво) и Пламен Галев
Снимка: БГНЕС

"Има по-важни елементи, които държат Шенген настрана. Той не се отдалечава, но не предприемаме кой знае какви действия за приближаването към него". Това заяви пред БНР Мариян Събев - анализатор в програма "Сигурност" на Центъра за изследване на демокрацията. Според него всичко е въпрос на приоритети и капацитет. 

По всяка вероятност засичането на Ангел Христов в страната се случи заради неговата смърт, изказа мнението си той и добави, че може само да се спекулира за това дали МВР щеше да разпознае неговото присъствие в България, ако това не се беше случило. Няма оперативни данни за това дали и друг път е бил у нас.
Все още имаме много малко данни, подчерта Събев в интервю за предаването "Преди всички". И добави:

"Натрупа се появата на доста лица, които бяха позабравени в проддължение на десетина години - лица от ъндърграунда, бивши барети, хора, свързани със структурите на МВР, които от около месец започнаха отново да се появяват в полезрението на обществото. Има натрупване на обстоятелства, заради което вече не може да се приема като чиста случайност".

Той не изключва връзка между случилото се в България и това в РЮА преди дни. Според него сега е интересно какво ще покаже разследването. В близките дни, до седмица ще имаме поне някакви отговори, предполага Събев. 
По думите му преминаването на един субект в страната не трябва чак толкова да ни изненадва. Няма толкова възможности за пресичането на един единствен човек, отбеляза той и подчерта, че много рядко подобни лица биват задържани на границата

"На границата само се поставя маркер и лицето бива задържано в последствие в ситуация, в която не представлява заплаха за живота и здравето на други хора". 

Преминаването през зелена граница е един от вариантите, но според него не е най-вероятният сценарий да е минал с група мигранти. Такова лице би създало повече проблеми за групата.

Според него тази промяна в момента е вероятно да доведе до засичането и на другия брат Галев. Той смята, че е ниска вероятността и той да е в България в момента или ако е бил тук, вече е напуснал.

"Очаквам едно рапортуване, което ще се случи под една или друга форма. Някой ще трябва да поеме служебната отговорност за случващото се", каза в заключение Мариян Събев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!