Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСК организира кръгла маса за дигиталното неравенство на пазара на труда

Снимка: bia-bg.com

Повече от половината от работодателите у нас вече търсят дигитално образована работна сила и в същото време едва 38% от заетите притежават само базови дигитални умения.  Проблемът ще бъде тема на дискусия между работодатели, синдикалисти, представители на социалното министерство и неправителствени организации, организирана от Българската стопанска камара.

Анализ на потребностите от дигитални умения в 16 сектора показва, че само 19% от заетите покриват изискванията за дигитална компетентност на заеманата от тях ключова длъжност, докато 53% от работодателите търсят специалисти с напреднало ниво на основните дигитални умения, а 14% изискват високо специализирано ниво.

Целта на форума е чрез дискусия между експертите от различни обществени сфери да се представят измеренията на дигиталното неравенство в България и предизвикателствата за бизнеса и работната сила. Като важен резултат от дискусията се очаква да бъдат формулирани конкретни мерки и действия, които трябва да бъдат предприети от публичните институции, бизнес, НПО и социални партньори, за да се преобърнат негативните тенденции.

За участие са поканени мениджъри на предприятия, експерти от браншови организации, синдикалисти от КНСБ , представители на социалното министерство и на БАН.

Форумът се очаква да открият зам.-министърът на труда и социалната политика, Наталия Ефремова и председателят на Стопанската камара, Добри Митрев. С лекция ще се включи и бившият социален министър Ивайло Калфин.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!