Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Росен Стоянов: Длъжни сме да дадем хоризонт от 100 дни на бъдещото управление

Проф. Росен Стоянов
Снимка: Светослава Кузманова

"В последните седмици бяхме свидетели на една какафония, която е на път да бъде подредена с партитури, раздадени на различните членове на оркестъра и може би на преден план ще имаме не един, а двама диригенти. Ние сме длъжни да им дадем хоризонт от 100 дни". Това заяви пред БНР проф. Росен Стоянов - преподавател по политически комуникации в НБУ.
"Наблюдаваме разпределение на ролите, чисто тактическо, на остриета, които продължават да държат атака или критика към ситуацията или към опонента - нещо, което е добре по принцип да съществува. Това е и легитимация на т.нар. демократичност в отделните партии".

По думите му когато се формира едно правителство, 3 месеца са необходими, за да влязат в същината на нещата, дори политическите представители в битността си на министри. Тук имаме експерти, за които се предполага, че не е нужно толкова време, за да влязат в проблематиката, добави той в интервю за предаването "Преди всички".

Според него случващото се Народното събрание обаче говори, че няма да бъде особено стабилно това управление в една средносрочна перспектива. А защо не се обявява за коалиционно, проф. Стоянов обясни:

"Това шикалкавене е и на основание на липсата на възможност за съгласие, а по скоро търсенето на огромни компромиси с опцията да се остави открехната вратичка за оправдание при бъдещето разтурване на цялата тази история или бягство от отговорност".

ДПС винаги са искали и са успявали да постигнат ролята на балансьор в българската политика, посочи той. За него опитът им отново да застанат на онова място, някъде посредата, е изява на политически прагматизъм

"Две персони бяха издигнати и те варират съобразно конюнктурното развитие на ситуацията и като жертвения агнец или жертвоприношението, което трябва да бъде дадено. Лутат се от парламентарните сили между главния прокурор и президента кой най-добре ще им свърши работа като обединителна фигура, към която трябва да бъдат насочени стрелите", коментира още проф. Стоянов. Той подчерта обаче, че все още, независимо че рейтингът на президента падна, той е една от най-приеманите политически персони у нас. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени