Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 юни: Световен ден на околната среда

Петко Ковачев: Без забрана на безразборната сеч засаждането на дръвчета е безполезно

| обновено на 05.06.23 в 10:36
Незаконна сеч
Снимка: БГНЕС

Световният ден на околната среда се отбелязва на 5 юни всяка година. Тази инициатива е координирана от Програмата на ООН за околната среда и се провежда ежегодно от 1974 година насам. С течение на времето, той се превърна в една от най-големите международни платформи, която обединява милиони хора от цял свят в защита на планетата.

Следващите 10 години ще имат решаващо значение за предотвратяване на катастрофалните промени. До 2030 година трябва да се намалят значително емисиите на парникови газове, да се предприемат решителни стъпки за премахване на бедността, борбата с болестите, опазването на биологичното разнообразие и връщането на деградиралите екосистеми към живот.

Един от водещите еколози в България, Петко Ковачев, изрази в ефира на “Нашият ден“ сложността на проблема за намирането на правилния подход към околната среда. Той подчерта, че освен личното участие, е от съществено значение и целенасоченото участие на големите играчи, които са отговорни за големите замърсявания и унищожавания на природата. Това включва големите индустриални корпорации и държавите. Екологът подчерта необходимостта от целенасочени действия спрямо тези, които най-много допринасят за проблемите с околната среда.

Той посочи, че дори, “ако всеки българин засади по 10 дръвчета през тази година, а срещу това бъде приет закон, който позволява безразборната сеч, е вероятно засаждането да няма ефект“. Екологът отправи призив към Българското народно събрание да внимава при приемането на законопроекти, тъй като има много възможности за подобрения в това отношение.

Докато коментира дейността на Министерството на околната среда и водите Ковачев изрази надежда, че новият министър, Юлиян Попов, ще постави две главни цели. Първо, той трябва да направи министерството водещо в сферата на климатичните политики и да осигури тяхното правилно изпълнение и провеждане. “Това е от изключителна важност, тъй като климатичната политика трябва да бъде осъществявана от това министерство, независимо от другите институции“, казва той. Втората цел според него е да се изготви списък с идеи, предложен от общностите за природозащита, и да се работи по тяхната реализация.

Изказванията на Петко Ковачев подчертават необходимостта от ефективни мерки и сътрудничество между различните сектори и институции за опазване на околната среда. 

Чуйте разговора в звуковия файл. 

Чуйте в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!