Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС реши, че искането за отстраняване на главния прокурор е допустимо

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев говори за "тоталитарен преврат, кървави чистки и сталинизъм" в защитната си реч в рамките на процедурата по допустимостта на второто искане за неговото предсрочно освобождаване. На няколко пъти обвинител №1 спомена партия ГЕРБ и лидера ѝ Бойко Борисов. Преди минути мнозинството във Висшия съдебен съвет реши, че искането е допустимо. То е внесено от четирима членове на Прокурорската колегия, според които с употребения на 15 май израз "политически боклук" по отношение на депутатите, Гешев  е уронил престижа на съдебната власт.

"Това прилича на най-лошия възможен вариант за България към този момент. Прилича на опит да се обхване всичко – законодателна, изпълнителна власт, може би скоро ще искат и съдебната система, може би и президента, когото сега нарича с какви ли не имена, което показва, може би, политически морал, защото преди имената бяха други. Това е моделът, може би, на един бивш министър-председател, за когото народът казва, че, може би, сега всички други тези хора искат и те да имат шкафчета. Защо не изчакате да видим какво ще стане с тази борба с мафията, която провежда прокуратурата. От 3 години, откакто съм главен прокурор, има дела, които не са се случвали в най-новата ни история. Защо толкова се бърза?", попита реторично Гешев в опит да убеди съдебните кадровици да не дават хода на процедурата по същество.

Въпреки това с 19 гласа "за" бе решено да бъде допуснато и второто искане.

Освен това Гешев говори за хора, които "искат да изтърбушат съдебната система, да подчинят прокурори, съдии, следователи".

Предстои да се насрочи дата, на която ще се обсъжда искането за отстраняването на главния прокурор по същество.

Възможно е да бъдат обединени и двете искания и да се гледат в едно заседание. Заседанието се председателства от служебния правосъден министър Крум Зарков. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна