Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка установила валидността на 470 000 подписа за референдум за запазване на лева

Деян Николов
Снимка: БГНЕС

Проверката на ГРАО е установила валидността на над 470 хил. подписи от инициираната от "Възраждане" подписка за референдум запазване на българския лев. Това съобщи депутатът Деян Николов в изявление в кулоарите на парламента. В подписката се включиха близо 603 хил. български граждани.

Според "Възраждане" това означава, че референдум ще има заради законовото изискване да е задължителен при над 400 хил. подписа.

Народното събрание има три месеца да излезе с решение за провеждането му, като може да прави само редакционни поправки на въпроса, без да променя неговия смисъл, напомни Деян Николов:

"Съответно отиваме на референдум за запазване на българския лев с местните избори наесен".

От "Възраждане" очакват въпросът им за запазване на българския лев като единствена национална валута до 2043 г., да бъде атакуван в Конституционния съд от някоя от другите парламентарни формации:

"Само че ние сме консултирали нашия въпрос с професионалисти в сферата и съответно сме сигурни, че той е законосъобразен. Не подлагаме под съмнение членството на България в еврозоната. Според Маастрихтския договор България е поела ангажимент някога си да влезе в еврозоната".

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени