Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гешев: Не може една проверка да се възприема като натиск

Снимка: БТА

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че по сигнал на представител на прокуратурата, срещу него е било образувано досъдебно производство. Обвинител №1 каза това в отговор на критика на члена на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Огнян Дамянов, че върху съдебните кадровици, които искат предсрочното освобождаване на Гешев, се оказва натиск чрез проверки и призовки.

Главният прокурор не уточни за какво разследване става дума, но коментира, че не може една проверка да се възприема като натиск. Използва поводът, за да повтори, че откакто е на поста, срещу него са били подадени над 70 сигнала, което показвало, че не е недосегаем.

Междувременно в рамките на продължаващия във Висшия съдебен съвет спор - могат ли вносителите на първото искане за отстраняването на Иван Гешев да го оттеглят, стана ясно, че в основата на този обрат е  постановление на прокурор от Софийската градска прокуратурата, с което е била прекратена проверката - поради липса на доказателства, по твърдения, че Иван Гешев се е намесил в разследването за взрива до автомобила му на 1 май.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна