Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жана Иванова: В базовия лагер на Еверест човек се смирява

Еверест, със своите 8848 метра, е синоним на връх във всякакъв смисъл. Да го допусне до себе си е мечтата на всеки алпинист, но дори и обикновените хора лелеят да се докоснат до строгото му величие. Някои дори успяват. И се завръщат със… смирена гордост.

Защото достигането и до подножието на Еверест е алманах с житейски уроци. Издателката Жана Иванова участва в духовна експедиция, част от която се изкачи до базовия лагер и се върна с преживявания, които дълго ще осмисля.

Пътят към Еверест е особено труден за хора, които нямат тренинга на алпинистите. Жана Иванова споделя някои от триковете, на които са ги научили шерпите как да не паднете в плен на височинната болест.


Връх Еверест, известен на непалски като Сагарматха и на тибетски като Чомолунгма, пресича границата между Непал и Тибет в Хималаите. Звучи шокиращо, но царството на лавините и ледопадите е доста близо до Екватора. Учените изчисляват, че Еверест е на 50 до 60 милиона години, направо младеж по стандартите на геологията.

На 8848 м има приблизително една трета от атмосферното налягане, което съществува на морското равнище. Това значително намалява способността на катерача да вдишва достатъчно кислород. Поради тази причина човешкото тяло не е в състояние да остане продължително време на височина над 5791 м.

Шерпът Псанг Дава, който е водил експедицията на Жана Иванова, е най-големият му конкурент на рекордьора Ками Рита, успял да изкачи Еверест 28 пъти. Един път повече от Дава. "Времето е най–големият ни враг и приятел едновременно, казва шерпът. – От десетилетия наблюдавам небето, как се движат облаците, разумно ли е да се тръгне в този момент и да понякога за съжаление се налага да изчакаме, да се забавим."

Какви са житейските поуки от достигането на базовия лагер ще разберем от Жана Иванова.

Не само от думите на издателката се убеждаваме, че Еверест става все по-достижим. Само в последния месец трима глухи алпинисти изкачиха върха – един малаец и двама американци. Това става след като Върховният съд на Непал отмени забраната хора с увреждания да покоряват планината.

Да, броденето из Хималаите е приключение на духа, преживяване, което оставя дири в съзнанието. А издателката Жана Иванова не само има куража да поеме по този път, но и вътрешната сила на осъзнаването.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна