Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е с 8 медала на провелата се 41-ва Балканска олимпиада по математика

Снимка: БТА

България е с осем медала - два златни, два сребърни и четири бронзови, на провелата се край Варна в курорта "Слънчев ден" 41-ва Балканска олимпиада по математика със 137 участници от 22 страни.

Златните медали са на Деян Хаджи-Манич от Математическата гимназия във Варна и на Марин Христов от СМГ.

България е трета в отборното класиране след Турция и Румъния.

Гости на официалното награждаване бяха министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, кметът на Варна Благомир Коцев, началникът на РУО д-р Ирена Радева.

Професор Галин Цоков каза, че спечелените от българските участници 8 медала са един добър старт за олимпийските ни отбори. Същевременно обаче има и други ученици, които не могат да постигнат добри резултати.

"Ножицата в нашата образователна система е твърде отворена и наред с такива много талантливи и даровити деца, имаме и ученици, които не са така достатъчно мотивиране. Дори има и на външните оценявания, особено след 7- клас, деца, които не се явяват и получават служебни нули или пък получават слаби оценки. Същото важи и за матурите. Това, което и в момента се случва в българските училища, е изграждането на концепцията и създаването на STEM центрове. Ние ще се опитаме да направим външното оценяване сега за 10-и клас задачите, включително по математика, да бъдат по практически ориентирани, като по този начин учениците да се мотивират при тяхното решаване. Ако даде добър резултат за 10-и клас, догодина такива задачи ще бъдат изпробвани и след 7-и и след 4-то клас", посочи проф. Цоков.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна