Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал съживява бита в древния римски град Марцианопол, днешна Девня

4
Снимка: Facebook/ancientmarcianopol

Истински фестивал за съживяване на древността се провежда на мястото на античния амфитеатър в близост до Музея на мозайките в гр. Девня. Наречен е "Марцианопол – животът в древния град" и цели да пресъздаде всички аспекти от живота в един от 20-те най-големи римски града, процъфтявал преди 17-18 века.

Марцианопол /Marcianopolis/ е известен с това, че в годините на своя разцвет е бил сред най-впечатляващите градове на Древен Рим. На негова територия са открити най-големите съкровища от сребърни монети, намерени на едно място – повече от 100 хиляди, и дори за кратко той се е превърнал в столица на Римската империя и иззел ролята на центъра на света на Древния свят.

Фестивалът, посветен на живота в древния град се провежда на 22 юли и в него участват групи за исторически възстановки от България и чужбина. Те ще покажат гладиаторски битки, изпълнение на присъди, весталки, римска кухня за чревоугодници, конни демонстрации, шествията и бита на народите, населявали преди векове територията на днешна Девня. Входът е свободен, а вечерта античният фестивал ще завърши с рок концерт под звездите.

Съставил: Гергана Манчева
Снимки: Facebook/ancientmarcianopol

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна