Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разходка из Израел със съпругата на посланик Елрон

9
Бахайски градини

Йорам Елрон е израелски дипломат, който завършва мандата си като посланик в България. Той и съпругата му силно заобичаха нашата земя и създадоха безброй приятелства из цялата страна. Половинката му Веред Елрон не само понаучи български, но и се прояви като неформален посланик, инициира десетки благотворителни дела, покани израелски писатели и артисти и бе жива реклама на родната си кухня като приготвяше гозби по телевизията и дори в ресторант в Банско. Малко преди да си вземат "Довиждане", но не и "Сбогом" с България, разговарях с Веред Елрон за любимите ѝ места в Израел и за тайните кътчета, които ни препоръчва да посетим при следващото си гостуване в Светите земи. Запитах я кое ще бъде първото място, на което ще отиде да си почине, когато се върнат в родината си. Тя на мига отговори – плажа.

Халфа
Разговорът ни продължи за незабравими и "вкусни" адреси.

Ако Йорам Елрон беше официалният посланик на Израел, то съпругата му Веред бе негов активен помощник през всичките му години в България. Тя споделя своите съвети къде да надникнем в родината ѝ, ако се озовем там. Чувала съм много за друзите, но никога не съм попадала в тяхно селище. Помолих я да поясни те племе ли са или общност. Оказа се, че имат свои религиозни правила, служат в израелската армия и са отлично интегрирани, както и бедуините.

Съпругата на израелския посланик по професия е социален работник, но при завръщането си в Йерусалим тя крои планове да завърши курсове за екскурзоводи и, ако чуете звуковия файл ще разберете, че има всички шансове да ги завърши с отличие.

Снимки и видео - Магдалена Гигова

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна