Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Нигер твърди, че още е на власт

Мохамед Базум
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нигерският президент Мохамед Базум, който бе блокиран в президентския дворец в Ниамей от разбунтували се военни, и външният му министър Хасуми Масуду заявиха днес, че Базум и правителството му все още са на власт, предаде АФП, цитирана от БТА.

АФП уточнява, че Базум и Масуду са направили две отделни изявления по този въпрос.

"Това, което постигнахме с голяма борба, ще бъде съхранено. Всички нигерци, които са привързани към демокрацията и свободата, ще го защитават", се казва в изявление на президента Базум в "Туитър", публикувано към 05:00 ч. по Гринуич. Изявлението бе публикувано броени часове след като военни завиха по националната телевизия, че свалят от власт президента, който бе демократично избран през 2021 г.

"Ние сме легитимните и законните власти", каза пред телевизия "Франс 24" външният министър Хасуми Масуду.

"Законната и легитимната власт се упражнява от избрания президент на Нигер Мохамед Базум", каза още Масуду, като уточни, че Базум е "в добро здраве".

"Направен бе опит за държавен преврат", но "не цялата армия участва", изтъкна външният министър.

Нигер става третата страна в Сахел, след Мали и Буркина Фасо, от 2020 г. насам, в която се извършва държавен преврат. Нигер е един от последните съюзници на Запада в Сахел - регион, в който действат джихадистки формирования. След превратите в Мали и Буркина Фасо например двете страни се ориентираха към сътрудничество с други партньори, сред които Русия, отбелязва Франс прес.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна