Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският президент съобщи

Подготвя се създаването на руска индустриална зона в района на Суецкия канал

В кулоарите на Втората среща на върха на икономическия и хуманитарен форум "Русия-Африка" в Санкт Петербург, 27 юли 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще е готова до три-четири месеца да доставя зърно за Африка и да замени украинската пшеница, заяви руският президент Владимир Путин на форума "Русия-Африка" в Санкт Петербург. 
Владимир Путин обяви готовност да осигури безвъзмездно между 25 и 50 хиляди тона за най-нуждаещите се африкански държави: 
"Страната ни е в състояние да замести украинското зърно, както в търговско отношение, така и като безвъзмездна помощ за най-бедните страни в Африка. Още повече че тази година отново очакваме рекордна реколта."
Руският президент съобщи, че се подготвя създаването на руска индустриална зона в района на Суецкия канал в Египет, като още през тази година там трябва да започне изграждане на първите производствени мощности.

Африка е готова да работи с Русия като специален партньор, но руската подкрепа за стабилността на континента трябва да минава през стабилно решение за мир между Русия и Украйна, подчерта председателят на Африканския съюз Азали Асумани.

"Няма как да не отбележа, че бъдещето на това партньорство ще бъде застрашено, ако руско-украинската криза продължи. Затова трябва да намерим решение на тази криза, аз да се опитаме да спасим хилядите хора, които зависят от доставките на храни от двете страни."

В кулоарите на срещата в Санкт Петербург, руският президент посочи, че атаките на украинските въоръжени сили са зачестили през последните дни, особено по фронтовата линия в Запорожка област, но поясни, че Украйна не е постигнала успех в този район, а е дала много жертви.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна