Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Африкански лидери се събират на извънредна среща заради ситуацията в Нигер

Опожарени коли пред Партията за демокрация и социализъм в Нигер, Ниамей, 27 юли 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западноафрикански лидери ще се съберат днес на „извънредна среща“ в нигерийската столица Абуджа, за да обсъдят събитията в Нигер, който тези дни стана поредната страна от региона на Сахел, където беше извършен военен преврат. Възможно е ръководителите на страните от региона да наложат санкции на съседката си заради пуча, предаде АФП.

Демократично избраният президент на Нигер Мохамед Базум от четири дни е задържан от военните, а началникът на могъщата президентска гвардия генерал Абдурахман Чиани се провъзгласи за лидер на Нигер, посочва БТА.

Бившата колониална владетелка Франция и ЕС замразиха военното сътрудничество и финансовата помощ за Ниамей, а сега остава да се види дали същото ще направи и Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС).

„ЕКОВАС и международната общност ще направят всичко по силите си да защитят демокрацията и да направят така, че демократичното управление да се утвърди в региона“, каза в петък нигерийският президент и председател на ЕКОВАС Бола Тинубу.

Организацията има право да наложи санкции на Нигер, който е една от ѝ 15-те държави членки.

Преди днешното заседание държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън проведе разговор с Тинубу, в който изрази „сериозното си безпокойство“ от ситуацията в Нигер и „подчерта подкрепата си за неуморните усилия на президента Тинубу за възстановяване на демократичния ред“ там.

Съседните на Нигер Мали и Буркина Фасо също преживяха военни преврати в периода след 2020 г., важна роля за които изигра недоволството от провала в борбата с отдавна действащи в региона джихадисти, свързани с групировката „Ислямска държава“ и Ал Каида.

Чиани заяви, че пучът е отговор на „влошаването на положението със сигурността“ заради джихадистките нападения и проблемите с корупцията и икономиката.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна