Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военните в Нигер, взели властта след преврат, смятат, че Франция готви военна намеса в страната

Демонстрация в столицата на Нигер Ниамей. На 30 юли 2023 г. хиляди излязоха да подкрепят ген. Абдурахман Чиани, ръководител на президентската гвардия, който се обяви за новия лидер на Нигер след преврата.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военните в Нигер, които взеха властта след преврат, са арестували днес председателя на бившата управляваща партия - Нигерска партия за демокрация и социализъм, министъра по петролните въпроси и министъра по миннодобивното дело, пише Ройтерс, като се позовава на изявление на партията.

Междувременно в изявление, излъчено по националната телевизия, военната хунта обвини Франция, че търси начин да се намеси по военен път, за да възстанови на власт отстранения президент Мохамед Базум. 

Генерал Амаду Абдамане заяви:

"В търсенето си на начини и средства за военна намеса в Нигер, Франция, в съучастие с някои нигерци, е провела среща с началник щаба на Нигерската национална гвардия, за да се сдобие с необходимото политическо и военно разрешение".

По-рано Испания и Германия решиха да преустановят сътрудничеството си с Нигер. Франция спря програмите за финансова подкрепа на Нигер до възстановяването на конституционния ред в африканската страна, съобщиха от френското външно министерство.

А Би Би Си съобщи, че новата власт на Нигер спира износа на уран и злато за Франция.

Нигер е седмият производител на уран в света, по данни на френските медии на Нигер се падат от 15 до 17% от урана, използван за производство на електроенергия във Франция, отбелязва Би Би Си.

Френските власти все още не са взели решение да евакуират гражданите си от Нигер, където е извършен превратът, заяви по-рано френският външен министър Катрин Колона. Според нея в Нигер има 500-600 французи.

Вечерта на 26 юли бунтовниците обявиха по националната телевизия отстраняването на Мохамед Базум от поста президент на Нигер, затваряне на границите на републиката, налагане на комендантски час, суспендиране на конституцията и забрана за политическа дейност на партиите.

На 28 юли генерал Абдурахман Чиани се обяви за новия лидер на Нигер. По време на преврата той предвождаше президентската гвардия, подразделение от която арестува президента Базум.

Ройтерс отбелязва, че това е седмият военен преврат в Западна и Централна Африка за последните по-малко от три години. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна