Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС осъди ареста на министри в Нигер

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз осъди ареста на министри в Нигер, след извършения в страната преврат и призова за незабовното им освобождаване, се казва в изявление на върховния представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

След серия арести на представители на сваленото правителство, партията на президента Базум предупреди, че има риск Нигер да се превърне в диктаторски и тоталитарен режим.

Брюксел преустанови финансовата помощ, която оказва на страната и предупреди, че може да наложи още санкции, заради преврата.

Нигер е страна от ключово значение за стабилността в региона. Тя е третата държава в района, след Мали и Буркина Фасо, в която от 2020 година властта е свалена чрез военен преврат.

Същевременно в съвместно изявление на правителствата на Буркина Фасо и Мали се посочва, че военна интервенция в Нигер с цел връщане на власт на президента Мохамед Базум, ще се разглежда като "обявяване на война срещу двете страни".

Предупреждението идва ден след като лидери на страни от Западна Африка, събрали се на среща в нигерийската столица Абуджа, заплашиха нигерските превратаджии, че може да използват сила.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна