Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Тренев: "Веолия" няма да остави София без вода

Ако четвъртото допълнително споразумение не бъде подписано, ще търсим правата си по съдебен път, обяви той

| Интервю
Снимка: Борислава Борисова

"Веолия" няма да остави София без вода, обеща пред БНР Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода". 

""Веолия" е отговорна компания. Дори при неподписано четвърто споразумение, ние сме на нашия пост и изпълняваме нашите ангажименти. "Веолия" няма да остави града без вода. Но искрено се надяваме четвъртото допълнително споразумение да бъде подписано, защото то е в полза на гражданите", посочи той и предупреди, че ако това не стане, ще търсят правата си по съдебен път

От 2010 г. "Веолия" става част от концесионния договор и притежава 77% от акциите на "Софийска вода", припомни изпълнителният директор на "Софийска вода". По думите му концесионният договор изтича през октомври 2025 г. Работната група по въпроса е взела решения и е внесла доклад в Общинския съвет, който през ноември миналата година е гласван, за удължаване на концесионния договор с четвърто допълнително споразумение. 

Процедурата е законосъобразна, категоричен бе Васил Тренев в интервю за предаването "Преди всички". По думите му валидното решение на СОС не се изпълнява и столичният кмет Йорданка Фандъкова не подписва това четвърто споразумение. Според него вероятно тя има политически причини за това

Още след решението на Общиснкия съвет, СО поиска становище от регулатора, напомни той и добави, че то най-вероятно е породило съмнения в нея от гледна точка на правотата на решението на Общинския съвет. 

"Липсва всякакво съмнение от гледна точка на законосъобразност на това, което е изготвила като доклад работната група, и това, което е взел Общинският съвет като решение. Фандъкова не трябва да има никакво съмнение от гледна точка на законосъобразност на процедурата и законосъобразност на решенията на Общинския съвет. Тези споразумения винаги са били в полза и интерес на гражданите на София. Надявам се тя да изпълни решението на Общинския съвет и да подпише, защото рисковете основно са за гражданите на София, защото при неизпълнение на това решение, въпреки добрата воля на концесионера, най-вероятно акционерът ще потърси своите права чрез арбитраж и всички други законови, включително и договорни, клаузи съгласно концесионния договор", посочи Васил Тренев и уточни: 

"Най-вероятно ще предявим съответно искове. На този етап нямаме такива идеи към Столична община. Но по скоро от гледна точка на пропуснати ползи най-вероятно спрямо регулатора". 

Тренев отново подчерта, че качеството на водата в София е на 6-о място в Европа: 

"По отношение на качеството на водата компромиси не правим. То е на най-високо ниво - световно и европейско". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна