Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ECOWAS готови на военна намеса в Нигер, Алжир контрира

Поддръжниците на военните, които взеха властта с преврат, се молят за мир и за войниците на Нигер по време на специална молитвена сесия в джамията в столицата Ниамей, Нигер, 4 август 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Западноафриканските държави са готови да приложат военна сила за да възстановят демокрацията в Нигер, се казва в позиция на Икономическата общност на западноафриканските държави ECOWAS. Съседен Алжир обаче е категорично против, заяви президентът на страната Абделмаджид Тебун. 

Днес изтича ултиматумът, който ECOWAS - най-голямата междуправителствена организация в региона, постави на военната хунта в Нигер да върне на власт законния президент Мохамед Базум. От организацията заявиха, че превратите повече няма да бъдат толерирани в региона, след като военни завзеха властта в Мали, Буркина Фасо и Гвинея, възприемайки най-твърдата си линия досега с Нигер.
Алжир, който има близо 1000-километрова граница с Нигер, е категорично против намеса в евентуален военен конфликт. "Евентуална военна интервенция може да подпали целия Сахелски регион и Алжир няма да използва сила срещу своите съседи", каза президентът Абдел Маджид Тебун. Но предупреди, че за Нигер няма решение без участието на Алжир.

Междувременно стана ясно, че военната хунта в Нигер официално е поиска помощ от руската частна армия "Вагнер". Бунтовниците, които поеха властта Нигер, денонсираха всички военни споразумения с Франция, която има контингент между 1000 и 1500 войници

 САЩ разполагат с около 1000 войници в Нигер като част от борбата срещу джихадистките групировки в Сахел.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна