Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 4 млн. разселени заради боевете в Судан

Снимка: БТА

Над 4 милиона души са били принудени да напуснат домовете си, откакто преди около четири месеца избухнаха боевете в Судан, съобщиха Обединените нации, цитирани от ДПА.

„След 16 седмици конфликт в Судан над 4 милиона души бяха разселени вътре в страната и съседните страни“, каза Клементин Нкуета-Салами, хуманитарен координатор на ООН за Судан. „Много от блокираните от боевете не могат - а в някои случаи активно им се пречи - да потърсят сигурност другаде.“

Нкуета-Салами допълни, че тези, които все пак успеят да избягат, са изправени пред не по-малко опасности, тъй като по по пътя могат да станат жертва на насилие, грабежи и тормоз.

Тя заяви това при представянето на доклад за обстановката в Судан на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

На същия брифинг Едем Уосорну, директор на оперативно-правозащитния отдел към Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси каза, че само за времето след 23 юни домовете си са напуснали 1,4 млн. души, посочва БТА.

„Судан не спира своето неумолимо плъзгане към пълномащабна хуманитарна катастрофа“, каза Уосорну пред съвета, говорейки от името на координатора на ООН по въпросите на хуманитарната помощ Мартин Грифитс.

По думите на Уосорну 80 на сто от болниците не работят, а 14 милиона деца - или близо половината от всички - се нуждаят от хуманитарна подкрепа. Тя заяви, че сексуалното насилие по време на конфликта в Судан е придобило ужасяващи размери, и посочи, че бойните действия в Дарфур „отварят стари рани на етническо напрежение“, което може да обхване цялата страна, предаде Ройтерс.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна