Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Винените пътища на Южна Африка

6
Стеленбош, Южна Африка
Снимка: Личен архив - Наталия Маева

Една от най-пленителните винени долини в света се намира на 45 минути от Кейптаун. През ХVІІ в. Стеленбош е заселен от хугеноти, търсещи спасение от преследването им в Европа. Прочутият "Винен път” прехожда през живописните Стеленбош и Франшхоек, като преминава през приказни долини с лозя, вековни дъбове и борове.

Стеленбош, Южна Африка

Плодородните почви и умерен климат в Стеленбош позволяват производството на  висококачествени вина от сортовете Совиньон Блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Сира и Пино Ноар.

Южноафриканското градче е съхранило не само архитектурния стил на първите френски заселници, но и техните традиции в отглеждането на лозя. То се появява на географската карта през 1679 г. като второто европейско селище в Южна Африка след Кейптаун.  

Паметник на хугенотите, Франшоек - Южна Африка

Градът пленява с живописната си холандска архитектура, красивите улици и старинни алеи, а следите от Викторианската епоха са ненатрапчиво вплетени в африканските традиции. Именно тук се намира и най-големият университет в страната, който има 10 факултета.

Преди близо три века френските хугеноти се заселват тук и засаждат първите масиви с лози в Южна Африка. Те бързо откриват, че комбинацията от климат и свойства на почвата правят региона на "Западния нос“ идеален за отглеждане на грозде. Неслучайно още от основаването на града той се превръща в център на южноафриканското винопроизводство. 

Именно в долината на Стеленбош лозите, пренесени от Европа, пуснат корени. Виненият туризъм бележи своя разцвет през 1971 г., когато започва да функционира най-големият туристически маршрут в Южна Африка. Тук можете да посетите винарски изби, които са над 200, да дегустирате висококачествени вина и природни продукти. 


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна