Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойци на "Вагнер" заплашват с втори поход към Москва

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Редица акаунти в социалните мрежи, свързани с наемническата група "Вагнер", започнаха да разпространяват публикации, в които коментират ролята на Кремъл в самолетната катастрофа, довела до смъртта на Евгений Пригожин, предава БГНЕС.

Острите изказвания идват в знак на отмъщение за това, което те наричат "убийството на техния шеф" Евгений Пригожин, който загина при катастрофата в покрайнините на Москва заедно с още девет души, включително друг лидер на "Вагнер" Дмитрий Уткин.

Един от каналите на "Вагнер" в Telegram, наречен "Сива зона", коментира инцидента, като заяви, че самолетът е бил свален от противовъздушната отбрана на руските въоръжени сили в Тверска област, която се намира северно от Москва.

Наемниците казват, че ще организират втори "Марш на справедливостта" към руската столица.

Междувременно веднага започнаха спекулациите, че зад събитието стои руският президент Владимир Путин.

Пригожин придоби известност преди всичко с бунта на 24 юни, при който чрез своята наемническа група започна поход към Москва, като в един момент дори отправи полу-призив за свалянето на Владимир Путин от власт.

Бунтът обаче продължи само 24 часа, като след интензивни преговори с беларуския лидер Александър Лукашенко беше постигнато споразумение за изтеглянето на "Вагнер" от Русия и изселването им в Беларус, където в продължение на два месеца те участват в обучението на беларуските сили на границата с Украйна.

Съвсем наскоро Пригожин се появи във видеоклип в Африка, който публикува в каналите на "Вагнер" в Телеграм.

Смята се, че групировката има хиляди бойци на континента, където има доходоносни бизнес интереси.

Войниците на Пригожин са се настанили в страни, сред които Мали и Централноафриканската република. Правозащитните организации и ООН ги обвиняват в извършването на военни престъпления.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна