Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВР знае за намеренията на Васил Божков да се върне. Ще го задържат!

Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Калин Стоянов обяви, че МВР е запознато с намеренията на Васил Божков да се върне в България.

Васил Божков изненада с пост: Днес се прибирам в България!

"Това означава, че ще бъде посрещнат и ние ще изпълним това, което следва да направим като Министерство на вътрешните работи", отбеляза Стоянов.

Той посочи, че след като Божков стъпи на българска територия, ще бъде приведен при прокурор.

"Евентуално ще му бъдат повдигнати обвинения, ще се наложи мярка за неотклонение и т.н", обясни още министърът при визитата си в Бургас.

И от прокуратурата коментираха пред БНР, че ако Божков се завърне този след обед в България, той трябва незабавно да бъде задържан от Гранична полиция.

След като в началото на 2020 година напусна страната, малко преди да стане обект на поредица от разследвания, за него беше издадена международна  заповед за издирване. По силата на тази заповед Божков трябва да бъде задържан да 72 часа по обвинението за държане и отчуждаване на културно-исторически ценности.

От прокуратурата казаха още, че ако Божков действително се върне, 72 часа след като му бъдат повдигнато обвинение в присъствието на адвокат, в Софийския градски съд ще бъде внесено искане за постоянно му задържане.

Обвиненията срещу Божков включват: ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба, търговия с влияние, пране на пари, укриване на данъци, изнасилване и др.

След бягството си в Дубай Божков нееднократно с постове твърдеше, че е бил подлаган на системен рекет от властите и настояваше, че ще докаже думите си с доказателства и документи.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна