Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Германия е арестуван мъж по подозрение за износ на компоненти за руски дронове

Снимката е илюстративна
Снимка: БНР

Германско-руски гражданин е арестуван по подозрение за износ на компоненти, използвани от Русия в производството на военна техника, обяви във вторник Германският главен прокурор, предаде Ройтерс.

Обвиняемият, посочен само като Валдемар В., е обвинен в нарушаване на санкциите, наложени след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна миналата година, се посочва в изявлението на прокуратурата.

От 9 март Валдемар В. е в следствения арест.

Твърди се, че между януари 2020 г. и март 2023 г. той е изнасял електронни компоненти 26 пъти за руска компания, участваща в производството на военна техника, включително разузнавателния дрон "Орлан-10".

Главният прокурор се намеси "поради особената важност на случая", се казва в изявлението, като заповедта за арест замества друга, издадена от регионален съд в Манхайм на 8 март.

Германските власти предприемат все по-строги мерки срещу заподозрените в заобикаляне на санкциите. По-рано този месец бизнесмен беше арестуван по подозрение, че е предоставил машинни инструменти, използвани от руската компания в производството на снайперски пушки.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна