Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарската централна банка понижи ключовата си лихва до 14%

Унгарска централна банка
Снимка: mnb.hu

Унгарската централна банка понижи основната си лихва, която е най-високата в ЕС, с цели 100 пункта, тъй като управляващите се опитват да се борят с най-дългата рецесия в страната от поне 1995 г. насам.

Централната банка намали във вторник своя овърнайт лихвен процент до 14%, оправдавайки прогнозите на финансовите пазари. По този начин този паричен инструмент, който беше превърнат в основен лихвен процент през миналия октомври, за да се спре обезценката на унгарския форинт, вече е на една стъпка от референтния лихвен процент, който беше запазен непроменен на ниво от 13%.

Икономиката на Унгария се свива в продължение на четири последователни тримесечия, тъй като потребителите и компаниите се борят с най-високата инфлация в ЕС и най-високите разходи за заеми, които потискат потреблението и производството в страната.

Тъй като унгарската годишна инфлация се забави от нейния връх над 25%, централната банка започна нормализиране на паричната си политика през месец май, намалявайки основния си процент от 18% на месечни стъпки от по 100 базисни пункта.

След сближаване с референтния лихвен процент през следващия месец, нивата на основните лихвени проценти може да спаднат дори до 11% към края на годината, сочат прогнози на анализатори в последното проучване на агенция Блумбърг.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна