Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грант Шапс е министър за пети път в една година - сега на отбраната

Грант Шапс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият британски министър на отбраната е Грант Шапс, който наследява на поста Бен Уолъс, подал оставка.

Премиерът Риши Сунак оповести тази сурин дългоочакваната промяна в кабинета, която включва и наследник на Бен Уолъс. Това е досегашният министър на енергетиката Грант Шапс. 

Още в първия си коментар Шапс обеща да продължи безусловната подкрепа за Украйна във войната ѝ с Русия. Само преди седмица той посети Украйна, договаряйки британска подкрепа за украинската ядрена енергетика. 

Между другото това е пети министерски пост за Грант Шапс за по-малко от година. Политическите анализатори смятат, че Шапс има доста голям опит като министър в поредицата от правителства след 2010 година. Освен това той е смятан за един от най-способните комуникатори в правителството, а при задаващите се общи избори догодина това качество явно е ценено от Сунак и екипа му. 

Реакцията сред военните кръгове обаче е смесена, защо някои смятат, че трудно ще запълни празнината, оставена от Бен Уолъс, заради липсата на военен опит. От опозицията пък смятат, че Сунак просто е назначил „удобен“ за него човек. На мястото на Грант Шапс като министър на енергетика е назначена Клеър Кутиньо.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени