Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Риши Сунак е изразил недоволство пред Ли Цян от намесата на Китай в британската парламентарна демокрация

Премиерът на Великобритания Риши Сунак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Риши Сунак е изразил своето недоволство пред китайския си колега Ли Цян за намесата на Пекин в британската парламентарна демокрация, съобщи "Скай нюз". Това става след като бе арестуван служител на парламента, занимаващ се с изследователска дейност, по обвинения в шпионаж в полза на Китай.

Риши Сунак е разговарял с Ли Цян в Дехли в кулоарите на срещата на Г-20. След срещата Сунак е казал, че е изразил своята „много силна загриженост“ относно намесата в парламентарната демокрация, което според него е „очевидно неприемливо“. Според Сунак това е бил правилният подход – да говори лично с китайския премиер, да изрази пряко своите опасения и несъгласие с китайската политика. 

Скандалът гръмна след като „Сънди таймс“ изнесе информация за двама арестувани мъже, за единия от които се твърди, че е имал връзки с министъра за сигурността Том Тугендхат, председателя на комисията за външни работи Алиша Кърнс и други високопоставени депутати на торите. 

Мнозина от управляващата Консервативна партия не са доволни от политиката на външния министър Джеймс Клевърли, който посети наскоро Пекин в опит за търсене на разбирателство с Китай. Аргументът на Клевърли и на правителството е, че Китай е втората икономика в света и е нужно да се търсят начини за ангажиране с китайците, като обаче на Пекин трябва открито да се показва несъглесието на Лондон с водената от него политика. Аргументът на противниците на сближаването пък е, че Китай е „епохално предизвикателство“ и открита заплаха за Обединеното кралство.



По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна