Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ повиши водещите лихви с 25 базисни пункта, инфлационните очаквания - ревизирани нагоре

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка повиши водещите лихви с нови 25 базисни пункта.

Инфлационните очаквания за тази година са ревизирани нагоре заради покачващите се цени на енергоносителите. Инфлацията в еврозоната се очаква да бъде 5,6 % тази година и да се забави до 3,2 на сто догодина.

Икономиката на страните от валутния съюз ще отбележи минимален ръст от 0,7 на сто.

Това е десето поредно покачване на лихвите от Франкфурт:

За десети пореден път Европейската централна банка повиши водещите лихви и след покачването с нови 25 базисни пункта днес те достигат рекордни нива.

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат повишени съответно до 4,50%, 4,75% и 4,00%.

Покачването влиза в сила от 20 септември 2023 г.

Според новите оценки на банката инфлацията се забавя, но е далеч от средносрочната цел от близо до два процента. За тази година индексът се очаква да бъде 5,6 на сто, а догодина да се забави до 3,2 на сто.

На въпрос дали остава отворената вратата за нови лихвени покачвания, управителката на банката Кристин Лагард реферира към известна френска пиеса, в която се казва, че "вратата или е отворена, или е затворена":

"Бъдещите ни решения ще осигурят определянето на водещите лихвени проценти на достатъчно рестриктивни нива толкова дълго, колкото е необходимо.

Ще продължим да се придържаме към подхода да се основаваме на данните, когато определяме подходящото ниво и продължителност на рестриктивността".

Икономиката на страните от валутния съюз ще отбележи минимален ръст от 0,7 на сто, а догодина ще достигне един процент, сочат още новите оценки на Европейската централна банка.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна