Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

13 хиляди автомобилни работници в САЩ започнаха стачка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

13 000 автомобилни работници в САЩ спряха производството на автомобили и вече са в стачка, след като не бе постигнато споразумение между работодателите и Синдикът на обединените автомобилни работници.

Преговорите между Синдиката на обединените автомобилни работници (UAW)  и ръководствата на  "Форд", "Дженерал мотърс” и  "Стелантис"  започнаха още през юли.  Основните искания на  работниците са за увеличение на заплатите, 32-часова работна седмица при 40-часово  заплащане, възстановяване на традиционните пенсии и увеличения на пенсиите.

През 2007 г. работниците се отказаха от повишения заради инфлацията и пенсиите с дефинирани доходи, за да се избегнат финансови проблеми на компаниите. След това  заплатите им  останаха непроменени от времето на Голямата рецесия.

Сега, когато администрацията на президента Байдън все повече подкрепя и насърчава електромобилите, като включва инвестиране на 12 млрд. долара за преобразуване на традиционните автомобилни заводи в предприятия за производство на електрически и хибридни коли и когато електромобилите стават все по-търсени, работниците се чувстват сериозно застрашени.

Ако стачката продължи 10 дни, тя може да струва близо милиард долара, смятат икономистите и напомнят, че 40-дневната стачка  в автомобилната индустрия през 2019 г. е струвала на "Дженерал мотърс” близо 3,6 млрд. долара.

Автомобилната индустрия съставлява 3% от брутния вътрешен продукт на икономиката на САЩ. Само производителите на автомобили в Детройт представляват около половината от пазара на автомобили в САЩ, а това означава, че може да има сериозни последици за американската икономика, но и за президента Байдън.

През 2020 г. Синдикатът на обединените автомобилни работници подкрепи кампанията му за президентската надпревара, но през май тази година обяви, че ще откаже подкрепата си за преизбирането му.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени