Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киър Стармър ще промени сделката за Брекзит, ако лейбъристите спечелят следващите избори

Киър Стармър
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на британската Лейбъристката партия Киър Стармър заяви в интервю за "Файненшъл таймс", че ще се ангажира с пренаписване на сделката за Брекзит, ако лейбъристите бъдет избрани, защото носи отговорност за своите деца и бъдещите поколения.

Разкривайки част от плановете си, в случай че неговата партия спечели следващите общи избори догодина, Киър Стармър заяви пред вестника, че ще се стреми към по-тесни търговски отношения с Брюксел, когато през 2025 година предстои преглед на споразумението, договорено от бившия премиер Борис Джонсън. Стармър направи това изявление в Канада, където участва в конференция на лявоцентристки лидери, наричана още среща на върха за действие за глобален напредък. 

Пътуването е част от по-голяма совалка на лейбъристкия лидер на международната сцена. Миналата седмица Стармър беше в Хага, а след Монреал ще посети Париж във вторник, за да се срещне с френския президент Еманюел Макрон, с когото ще обсъди Брекзит и кризата с малките лодки през Ламанша. 

Киър Стармър каза, че може да бъде постигнато "повече навсякъде" в отношенията между Обединеното кралство и ЕС при преразглеждането на споразумението, визирайки бизнеса, ветеринарното съответствие, професионалните услуги, сигурността, иновациите, научните изследвания и други области. Той обаче изключи потворно присъединяване към ЕС, митническия съюз и общия пазар. 

Проучванията на общественото мнение показват, че лейбъристите имат солидна преднина пред управляващите консерватори на премиера Риши Сунак.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна