Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Епизод 510

Митарствата на Момчил

В епизод 510 "Трамвай по желание" продължава своята трилогия "Векът на Апостол", посветена на изключителния актьор и личност Апостол Карамитев, чиято 100-годишнина отбелязваме през цялата 2023 г.

В епизод 501, озаглавен "Щастията на Чочо" ви представихме радиопортрет на легендата, съставен от малко познати случки от професионалния и личния му живот. 

Този път във фокус застава синът му Момчил Карамитев. За да разберем Чочо, трябва да опознаем фамилията му.

Фактите от справката са следните: Момчил Апостолов Карамитев е български и американски актьор и режисьор. Завършва кино и телевизионна режисура в Рим при проф. Анджело Д'Алесандро, Масимо Мида, Алберто Марама и Пиеро Спила. Преди това се е дипломирал с актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Надежда Сейкова и доц. Елена Баева през 1986 г.

По-късно участва в практическия курс на Сюзан Страсберг в Рим и в Academia D'Arte Dramatica Silvio D'Amico. През 90-те години специализира кинорежисура и кинодраматургия в Ню Йорк Юниверсити в Ню Йорк.

Започва да работи като професионалист в театри, кино и телевизионни продукции от 1984. После се премества в Лос Анджелис, където работи по ниско- и високобюджетни международни и американски филми. Момчил режисира документалния филм "Апостол Карамитев" – носител на наградата на Българската филмова академия през 2011 за най-добър телевизионен филм и на множество международни награди. След това той поставя "По пътя на предците ни в Окситания", за който получава награда за режисура и множество международни отличия, включително в Лос Анджелис, Азия и Ванкувър, Канада. Понастоящем живее в България.

Коя е точката на запалване на този творчески и приключенски двигател, защо на Запад Момчил е известен като Макс Фрийман и защо свободата предопределя всичко в неговия живот, ще разберете от епизод 510 на "Трамвай по желание".

Снимка – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Най-четени